Van vrijdag 21 juni tot zondag 23 juni 2019 vindt Kerkennacht 2019 plaats. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement openen kerken in het hele land hun deuren voor publiek. Ook Utrecht doet volgend jaar mee.

De grootste drempel om voor het eerst een kerk binnen te stappen? Dat is de angst voor evangelisatie, weet Pepijn van Vilsteren,  coördinator van Kerkennacht Utrecht 2019. “Mensen denken dat ze meteen aan hun mouw worden getrokken en de vraag krijgen wat ze van de Bijbel vinden.”

Drempel verlagen
En dat is juist niet de insteek van Kerkennacht Utrecht. Miranda Simonis-Spies, medecoördinator van Kerkennacht Utrecht 2019: “Kerkennacht wordt onder andere georganiseerd voor mensen die niet zo snel een kerk zullen binnenlopen. Met Kerkennacht kunnen deze mensen naar een kerk gaan, maar ze komen niet in een kerkdienst terecht. Kerkennacht is bedoeld om de drempel te verlagen om een religieus gebouw binnen te stappen. Iedereen die benieuwd is wat er nou eigenlijk in zo’ gebouw gebeurt, krijgt de kans om gewoon eens binnen te kijken.”

Geitenwollen sokken
Mensen denken vaak dat de kerk ouderwets, negatief of zweverig is en dat er alleen maar mensen in geitenwollen sokken lopen. Miranda: “Ze hebben soms een bepaald beeld bij mensen die in de kerk komen. Maar voordat je ergens een beeld van kunt vormen, moet je eerst onderzoek doen. Kom dus eens kijken, zou ik tegen deze mensen willen zeggen. Het valt echt mee.”
Pepijn: “Ik ben zelf niet kerkelijk, maar ik heb wel iets met religie.

Antwoorden
Ik bekijk de kerk meer vanuit de cultuur-historische-maatschappelijke kant. Voor mij is de kerk de basis waar wij als samenleving vandaan komen. Met name de morele vraagstukken over leven en dood en hoe wij met elkaar omgaan. De kerk kan antwoorden geven waarin mensen zich misschien wel of juist niet kunnen vinden.”

Hart van de samenleving
“Voor mij is Kerkennacht 2019 geslaagd als kerken en de bezoekers van Kerkennacht beseffen wat de rol van de kerk in de maatschappij is. Vroeger was de kerk een plek waar je stil kon zijn en elkaar kon ontmoeten. De kerk was het hart van de samenleving. Dat zou het nu ook kunnen zijn als kerken zich ervan bewust zijn dat niet iedereen zit te wachten op een evangelisatieverhaal. Als mensen behoefte hebben, komen ze vanzelf wel. Maar laat wel als kerk zien dat je er bent en wat er allemaal mogelijk is. Benadruk je eigen identiteit.”

Luisterend oor
Miranda voegt toe: “Zet de kerkdeuren gewoon open. En al heb je ‘maar’ twee goede gesprekken, dan is het niet voor niks geweest. Dan heb je iemand een luisterend oor kunnen bieden.”

Publieke opinie
“Wanneer Kerkennacht voor mij geslaagd is? Ik hoop dat de publieke opinie verandert over de kerk. Kerkmensen zijn niet anders dan anderen, maar ze proberen – met vallen en opstaan –  elkaar te ondersteunen en op zoek te gaan naar antwoorden op levensvragen. En elke dag leren ze weer bij.”

Zondag
“Het mooie van Kerkennacht is dat je zowel het gebouw van kerken kunt bekijken, maar dat je ook kunt zien wat mensen hier op zondag of doordeweeks doen. Je kunt het zien, zonder dat je daadwerkelijk deel hoeft te nemen. Ik denk dat de drempel daardoor wegvalt en dat je als gemeente kunt laten zien hoe fijn het in de kerk is.”

Openingsconcert
Het weekend van Kerkennacht wordt vrijdagavond 21 juni afgetrapt met een groot openingsconcert. Ook wordt er nagedacht over een groot ontbijt voor iedereen (ook dak- en thuislozen worden hiervoor uitgenodigd). Daarnaast wil de organisatie graag veel jongeren betrekken bij Kerkennacht.

Mailen
Wat er verder aan activiteiten in de kerken te doen is dat weekend, hangt van kerken zelf af. Pepijn en Miranda zullen deelnemende kerken in aanloop hiernaar ondersteunen.
Meer informatie? Stuur dan gerust een mailtje naar: [email protected]

Tekst en beeld: Lisa Petersen