Waarom Kerkennacht?

Utrecht is dé kerkenstad van Nederland. Dat is wat iedere bezoeker moet denken als hij bij Kerkennacht Utrecht 2019 is geweest. Het is aan ons kerken om mensen daar ook bewust van te maken.

Publiek
Die gelegenheid krijgen we tijdens het weekend van vrijdag 21 juni tot zondag 23 juni 2019. In dat weekend vindt de Landelijke Kerkennacht plaats. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement openen kerken in het hele land hun deuren voor publiek.

Cultureel en maatschappelijk
Kerkennacht biedt kerken de mogelijkheid aan publiek te laten zien wat zij allemaal te bieden heeft. Niet alleen op religieus, maar ook op historisch, cultureel of maatschappelijk gebied. Bijvoorbeeld als het gaat om kerkmuziek of om diaconale projecten.

Goede redenen om een kerk te bezoeken…

Waarom zou je een kerk in Utrecht binnenlopen? Bekijk onderstaande video waarom burgemeester Jan van Zanen dit van harte aanbeveelt. Deze video is opgenomen tijdens de opening van Kerkennacht 2017.

Thema: Is dit óók kerk?

De kerkennacht voor volgend jaar (21 tot 23 juni 2019) staat in de steigers. De landelijke kerngroep die de kerkennacht coördinerend voorbereid heeft een thema vastgesteld en een statement wat het thema uitlegt. Als thema voor de kerkennacht 2019 heeft de kerngroep gekozen voor het onderwerp: ‘Is dit óók kerk?’.

Statement

Ons statement is: ‘Tijdens de Kerkennacht laten plaatselijke kerken en geloofsgemeenschappen in het hele land zien dat je in hun kerk verrassende dingen kunt beleven. De kerk heeft bij sommige mensen een stoffig imago. Maar dat is lang niet altijd terecht! Onder het motto ‘Is dit óók kerk?’ stellen kerken zichzelf open en laten ze een ongekende kant zien. Zo dagen ze de bezoekers uit het beeld van de kerk bij te stellen’.

Juweeltjes in de kerk

Het thema drukt uit dat deelnemers een kant van de kerk laten zien die misschien niet bij iedereen bekend is. Het is nuttig als de kerk haar ongepoetste kroonjuwelen uit de eigen gelederen opduikt en deze meer uitdraagt. Plaatselijke kerken kunnen juist die elementen naar voren brengen in hun programma. Ieder heeft wel iets wat voor hem of haar heel gewoon is, maar waarvan een buitenstaander onder de indruk is, als het wordt aangereikt. De kerk mag wat dat betreft die schuchterheid achter zich laten en met enige ‘company trots’ haar ‘juweeltjes’ uitdragen.

Organisatie

Kerkennacht 2019 wordt gecoördineerd door Pepijn van Vilsteren en Miranda Simonis-Spies. Zij doen dit namens de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK).

De Kerkennacht 2019 is een inititief van de Raad van Kerken in Nederland.